Категории

Ползите от ароматерапията: Въпреки че съвременната ароматерапия води своето начало от преди около стотина години, приложението на етеричните масла за лечение на тялото, духа и съзнанието може да бъде проследено в историята на всички големи древни цивилизации. Ароматните растения са имали водеща роля в лечебното изкуство на ранното човечество. Връщайки се в съвременния живот, възобновеният интерес към натуралното, базирано на растенията лечение или превенция на здравето водят до развитието на модерната ароматерапия.

Съществуват много и различни ползи от ароматерапията, които допринасят за здравето и благосъстоянието на хората. Най-важните са напълно натуралните свойства на ароматерапията, както и особеното внимание върху превантивните мерки и обучението на клиентите да поемат отговорност и грижа за своето здраве. Етеричните масла са ценен дар от Природата, получени с минимална човешка намеса. Растителните масла, използвани като носители за разреждане на етеричните масла също са натурални. Действието и на двете групи масла е в хармония с човешкото тяло, минимизирайки всички рискове от неблагоприятни реакции. Натуралните качества на ароматерапията предлагат алтернативно решение за избягване на проблемите, причинени от прекомерната употреба на много химични съединения и синтетични материали, характерни за съвременния начин на живот.

Етеричните масла са силно концентрирани, летливи ароматни смеси, извлечени от цветовете, листата, плодовете, семената или корените на растенията чрез дестилация или студено пресоване. Съдържат биологично-активни вещества,  наподобяващи хормони, витамини, антибиотици и антисептици. Внесени в организма чрез дихателната система или кожата, натуралните етерични масла играят ролята на катализатор на биохимичните процеси в организма, допринасяйки за съхраняване, укрепване и възстановяване на здравето.

Приети чрез обонянието, растителните аромати имат бързо и ефикасно терапевтично въздействие, активирайки анализаторите на централната нервна система, влияейки на дихателната, сърдечно-съдовата и други системи на организма. Възприети чрез кожата, фитоорганичните вещества попадат в кръвта и лимфата и оказват терепевтично въздействие върху редица важни жизнени функции – обменна, отделителна, ендокринна, имунобиологична.

Най-ценно приложение етеричните масла намират при професионално лечение с ароматерапевтични масажи, които допринасят за подобряване на биологичните функции на кожата, стимулират кръвообращението и обмяната на веществата. Но всеки би могъл да се наслади на ползите от етеричните масла и в домашни условия. Вероятно най-популярен метод е добавянето на няколко капки във ваната – аромаваните са водни процедури за лечение, профилактика  и красота. Потапя се цялото тяло без главата, шията и горната част на гърдите. Други възможности за приложение на етеричните масла в домашни условия включват инхалации, топли и студени компреси, добавянето им към кремове и лисиони за тяло, грижа за косата, ароматизиране и пречистване на въздуха.

Внимание: Не приемайте етеричните масла вътрешно! Избягвайте контакти между етеричните масла и деликатните области около устата и очите. Всеки организъм проявява различна чувствителност към етеричните масла! Необходимо е да се направи тест за поносимост: При прием чрез обонянието изчакайте няколко минути за странични реакции. Прилагайте върху кожата само правилно разредени етерични масла, внимателно следвайки рецептите и описаните методики. При прием чрез кожата тествайте чрез втриване на няколко капки от масажната смес върху вътрешната страна на лакътната сгъвка, изчакайте 4-6 часа за реакция на организма. В случай че поради невнимание етерично масло попадне в очите, използвайте малко количество базисно масло за разреждане и попийте с мека кърпа преди да изплакнете очите си със студена вода. В случай на сериозен инцидент потърсете лекарска помощ. Някои етерични масла като бергамот и други цитрусови масла са фототоксични, затова избягвайте да ги използвате върху изложена на слънце кожа. Етеричните масла са запалими. Пазете далеч от огън.

Употреба: Аромалампа – 1 до 5 капки масло; Вана – 10 до 15 капки; Масаж – 1 до 5 капки в 20 мл. растително масло; Като добавка в козметични продукти – не повече от 0,005%.

Начин на съхранение: При t˚7º-25º C, плътно затворени и недостъпни за деца! Високо-концентрирани продукти!

Забележка: Представената информацията има познавателен характер. В случай, че ползвате ароматерапия с лечебни, цели трябва да се запознаете по-подробно със специализираната литература или да се консултирате с ароматерапевт.